“Wim Eggink” De Film

Wim EGGINKWim Eggink (1920-1945) was student (Sociale Geografie) aan de Universiteit Utrecht en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als jong-liberaal was hij van 1942 tot 1945 zelfs voorzitter van studievereniging V.U.G.S. Tijdens de bezetting richtte hij de illegale landelijke krant ‘Ons Volk’ op. Uiteindelijk werd hij voor zijn verzetsdaden opgepakt en stierf vlak voor het einde van de oorlog, op 24 april 1945 (een week voor zijn 25ste verjaardag) in een Duits werkkamp (steengroeve) in Hameln.
Zijn laatste rustplaats kreeg hij op de Eere begraafplaats ‘Overveen’ bij Bloemendaal.
Bijna zestig jaar later zou Wim Eggink, samen met natuurkundige Buys Ballot, uitgeroepen worden tot de grootste UU’er aller tijden.

 

De film
Wim Eggink draaidag08 (10)Als eerbetoon besloten een aantal studenten van de gelijknamige studie aan de Universiteit Utrecht, onder bezielende leiding van Joppe van Daalen, een film te maken over deze jonge verzetsheld. Hoewel aanvankelijk gedacht werd aan een toneelstuk zouden er voor de zomer van 2005 tientallen medestudenten van de studieverenigingen Drift ’66 en V.U.G.S. hun lesboeken aan de kant gooien om zich volledig op de film te storten. Zowel cast als crew zou bezet worden door deze enthousiaste studenten.
Regisseur Dirk van der Pol was op dat moment hun enige professionele houvast en nam ze aan de hand. 

Eerste kennismaking
Het was vrijdagmiddag 29 april 2005 toen ik mijn motor, op de afgesproken plek, naast het terras op de campus van de Universiteit in Utrecht parkeerde. Ik had een eerste kennismakingsgesprek met Joppe van Daalen, de jonge initiatiefnemer van dit project. Samen met Dirk van der Pol (die mij voor deze uitdaging eerder gevraagd had om het camerawerk te doen), hoorde ik zijn aanstekelijke enthousiaste betoog aan. Ik nam het voorlopig draaiboek in ontvangst, en besloot kort daarna mijn camerawerk voor de komende maanden vrij te maken en deze pretentieuze studenten mijn medewerking toe te zeggen.Wim Eggink-draaidag11 (14)
In de daarop volgende zomermaanden mei en juni zouden in 15 draaidagen alle scènes gedraaid worden. Op de strand-scène in Velzen en Kamp Amersfoort na, zou alles in en rond de Domstad opgenomen worden.

De gelijkenis tussen Wim Eggink en Joppe van Daalen (rechts op de foto) leek getypecast, dus nam hij als uitvoerend producent op verbluffend knappe wijze ook de hoofdrol voor zijn rekening.

Luchtalarm
Het was maandag 6 juni en alweer de 11de draaidag. Deze stond gepland bij de voormalige rechtbank aan de Korte Nieuwstraat in Utrecht. Op deze mooie zomerse dag zou niet alleen de slot-scène uit het verhaal gedraaid worden, maar het zou ook de zwaarste beproevingen voor de studenten worden. Naast de vele figuranten moest er een historische legertruck over het terrein rijden en dat alles zou in één lang crane-shot gevangen worden.

Wim Eggink-draaidag11 (8)

Niemand was zich er echter bewust van dat op deze eerste maandag van de maand de sirenes voor luchtalarm getest zouden worden. Juist op het moment dat bij het opbouwen van de set de hakenkruizen langs de gevel uitgerold werden, begonnen klokslag twaalf de sirenes in de drukke binnenstad van Utrecht te loeien. Ik denk dat menig niets vermoedend passant hierbij zijn wenkbrauwen wel bedenkelijk gefronst heeft.

Wim Eggink-draaidag11 (9)

Ondanks de extreem korte montage tijd, kon de lang verwachte rode loper uiteindelijk op 8 december 2005 in Utrecht uit, toen onder grote belangstelling ‘Wim Eggink’ in het ‘Louis Hartlooper Complex’ in première ging.
Kort daarop verscheen deze, 52 minuut durende memorabele film van Drift ’66 en V.U.G.S., op DVD.

Wim Eggink draaidag10 (10)

Wim Eggink ClapboardRegie: Dirk van der Pol
Camera en montage: Herman Vogel
Geluid: Martijn Scholte
Muziek: Onno Schmitz
Productie: Joppe van Daalen
Productie ass.: Lode Messemaker

Met o.a.: Daniël van Drunen, Lis Oldewarris, Joppe van Daalen en Nadine Onrust, e.v.a.

 

Herman Vogel

Terug naar mijn ‘Film en video producties’.

Eén gedachte over & ldquo; “Wim Eggink” De Film & rdquo;

  1. L.S.,

    Op verzoek van Tijdschrift Oud-Utrecht schrijf ik een artikel over films die in Utrecht zijn opgenomen. En bij voorkeur films met een Utrechts onderwerp. ‘Wim Eggink – De Film’ lijkt mij een film die daarbij aan de orde moet komen. Is er een mogelijkheid de film te zien? Bijvoorbeeld via een vimeo link of op dvd? Graag hoor ik of dit mogelijk is.

    Met vriendelijke groet,

    Herman de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *