Was Knijper

Dat het laten rijden van een hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel nog nét iets te hoog gegrepen is, daar kan ik mee leven, maar sinds we in staat zijn mensen op de maan te zetten, lijkt het met de kwaliteit van de wasknijper snel bergafwaarts te zijn gegaan.

fred-teeven-1Of kunnen we hier ook Staatssecretaris Fred Teeven verantwoordelijk voor stellen? Hij pleite er tenslotte in de Tweede Kamer voor om in het kader van de bezuinigingen op het detentie werk, elke crimineel met een enkelband (Elektronische Detentie) naar huis te sturen. Met als gevolg dat het in de wasknijper-assemblage-ruimte van een willekeurig detentie centrum akelig stil werd.


In alle ernst denk ik dat we met de beschuldigende vinger naar de lage lonen landen moeten wijzen. Miljarden euro’s aan overheidssteun ten spijt, wat we er voor terug krijgen zijn waardeloze wasknijpers die na aanschaf en bij het verwijderen van de verpakking al spontaan uit elkaar vallen. Hoezo duurzaamheid.

Hoe het was
In het Noord-Drentse Nietap (tussen Leek en Roden) was tussen 1933 en 1976 de N.V. Houtwarenfabriek van H. Kok gevestigd. Met 110 medewerkers produceerde het bedrijf in de jaren zestig al 4 miljoen wasknijpers per week en exporteerde naar 48 landen. Het hout van zijn knijpers was afkomstig van beukenbomen die van de domeinen werden 
gekocht. De bomen waren ondermeer afkomstig van kroondomeinen van de paleizen ‘Het Loo’ en ‘Soestdijk’. Tijdens de oorlog werd noodgedwongen productiecapaciteiten buiten de fabriek gezocht en werden tal van gezinnen in de nabij gelegen dorpen Noorderveld en Westerkwartier wekelijks voorzien van een aantal zakken losse houtjes en een kist met metalen veren.

400px-DA93311019_p46_KnieperKok

Ook de nabij gelegen gevangennis in Veenhuizen werd wekelijks bevoorraad om de productie te waarborgen. In 1976 was het over en werd het bedrijf overgenomen door de Nedac-Sorbo Groep BV uit Vorden. Op dat moment werkte er nog vijftig medewerkers in de Drentse wasknijper fabriek.

Dat was het einde van een periode van bijna vijftig jaar, waarin met een klein en eenvoudig product grote daden werden verricht.

Waar zijn de helden van toen?

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Eén gedachte over & ldquo; Was Knijper & rdquo;

  1. Je kan ook de was ophangen zonder wasknijpers, ga naar spakenburg, daar hangen ze de was op tussen gedraaid touw.
    Of gebruik een wasknijper uit een stuk, dat is een klein stokje van plus/ min 10 cm met een v- vormige gleuf aan een kant.
    Je legt de was met een punt over de lijn, dan schuif je de knijper er overheen d.m.v de wigvorm klem je de was aan de lijn. Je moet je was goed natuurlijk wel aan 2 punten ophangen, anders hangt het niet lekker en droogt het niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *