Vriendschap is een Illusie

Vladimir PoetinNu de inktzwarte lucht van diplomatie boven het vriendschapsjaar met de Russen opgetrokken lijkt, begint nu ook onze ‘vriendschap’ met Israël barsten te vertonen. Toen deze week de pensioenverzekeraar PGGM de Israëlische banken liet schrikken, door te stoppen met het financieren van de bouw van nederzettingen op het door de Israëlische bezetten Palestijnse gebieden, struikelen diplomaten en ambassadeurs opnieuw over elkaar heen.
Waarom vriendschap tegen beter weten in? Je gaat toch ook niet bij je buurman feesten als je weet dat hij vrouw en kinderen slaat….?
Nadat Peter de Grote in 1697, in Zaandam zijn fregat liet bouwen, denkt Nederland hiermee een vriendschapsverdrag met Rusland hoog te moeten houden. De alledaagse werkelijkheid geeft helaas een wat minder romantisch beeld. Terwijl de Russische President, Vladimir Poetin de hele wereld aan zijn glimmende KGB-laarzen lapt, elke tegenspraak in zijn land met strafkamp beloond en niets van mensenrechten wil weten. Blijft Frans Timmermans (PvdA) door dik en dun zijn kameraad.
‘…Zelfs Vladimir’s Winterspeeltjes in Sochi lijken een pakketje schroot met een dun laagje chrome’. …En daar hebben wij, net als in Israël, toch helemaal niets te zoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *