Woningbouw Boeven

Rochdalehubert-mollenkampOud-directeur, Hubert Möllenkamp van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale, die door justitie wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en witwassen, moest voor de Parlementaire enquêtecommissie uitleg geven over zijn omstreden gedrag. Zijn Maserati met chauffeur, waarmee hij zich met een taxi-vergunning door de stad liet rijden, is inmiddels uitgegroeid tot hét symbool van het grote graaien binnen de corporatiesector in ons land. De excentrieke Italiaanse sportwagen kostte Rochdale 8.500,00 euro per maand aan lease. Het laatste jaarsalaris van Hubert Möllenkamp was 563.129,00 euro, incl. pensioen, auto-vergoeding en vertrekpremie. Daarvoor moest hij het nog doen met 226.481,00 euro per jaar.

Uit het jaarverslag over 2013 kwamen deze week nog eens de gouden handdrukken van 1,5 miljoen euro aan het licht, die aan vijf medewerkers van Rochdale zijn uitgekeerd. De Raad van Commissarissen kneep voor 81 duizend euro, unaniem een oogje toe op deze buitensporige graai-praktijken. In totaal moesten 65 medewerkers van Rochdale gedwongen hun bureau leegmaken.

Huidige bestuursvoorzitter René Grotendorst van Rochdale heeft nog steeds een jaarinkomen van 220 duizend euro.

 

erik-staalOud-bestuurder, Erik Staal, heeft de Rotterdamse wooncorporatie Vestia in 2012 financieel tot de afgrond weten te brengen. Zijn jaarsalaris van ruim 340 duizend euro en de villa aan de kust  van Bonaire, van 1.400 vierkante meter, met een vraagprijs van 1,7 miljoen dollar, waren slechts de eerste megalomane schandalen die hem achtervolgde. Dat dergelijke criminele activiteiten niet op zichzelf staan bewijst de rol van de oud-kasbeheerder van Vestia, Marcel de Vries. Hij staat samen met frauderend financieel adviseur Arjan Greeven onder verdenking van het verduisteren van tientallen miljoenen euro’s naar Zwitserse bankrekeningen en andere frauduleuze praktijken.
Geschatte schade voor Vestia: ruim 2 miljard.


John de RooverDat dit narcistische graai-gedrag niet alleen aan de grootste wooncorporaties is toe te schrijven, bewees de oud-directeur, 
John de Roover, van wooncorporatie ‘Goed Wonen’ uit Twello. Na een ontslagvergoeding van 95.000,00 euro weigerde hij om zijn compensatie van 160.000,00 euro terug te betalen. De toenmalige Raad van Commissarissen van ‘Goed Wonen’ had eerder een compensatiebedrag van 350.000,00 euro goed gekeurd.

Is er een moraal aan dit verhaal?
Dit alles natuurlijk ten koste van de huurders, die hun maandlasten zagen stijgen en waar onderhoud achterstallig bleef.
Troost kunnen we misschien vinden in het feit dat we in een tijd leven dat dergelijke ‘misstanden’ en het coöperatieve-graaien boven water komen en onderdeel is geworden van een brede maatschappelijke verontwaardiging die niet meer uit te leggen is of ongestraft kan blijven.
In Breda staat een lege koepelgevangenis…. Dus aan ‘woonruimte’ voor deze boeven de komende jaren geen gebrek, zou ik zo zeggen.

Bekend sinds 2007
Naast het feit dat de toezichthouders het ernstig lieten afweten, is uit het meest recentelijke onderzoek komen vast te staan dat het buitensporig beleid van de omstreden woningbouwcorporaties al in 2007 bekend was bij de toenmalige bewindslieden van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, als wel de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie, onder Kabinet Balkenende IV. 

koepel-breda

(Bron: FD en Jaarverslag 2013 van woningcorporatie Rochdale).

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *