Nationaal Rouwen

In ons Nationaal collectieve geheugen, zijn de Bijlmerramp (1992), de aanslagen op Pim Fortuyn (2002), en Theo van Gogh (2004), de schietpartij in 2011 door Tristan van der Vlis in het winkelcentrum van Alphen aan den Rijn, de vuurwerkramp in Enschede (2000), de Cafébrand in Volendam in dat zelfde jaar, wel de meest schokkendste gebeurtenissen die onze natie massaal tot het koningshuis toe, deed beroeren en waar de NOS zijn programmering voor aanpaste. De laatste vliegtuigramp in Tripoli in 2010 niet te vergeten.
De behoefte tot nationaal rouwen lijkt dus een maatschappelijke functie te hebben.

halfstokAls calvinistisch en ingehouden volk uiten we ons maar moeizaam. ‘Kop op’, ‘Het valt wel mee’, ‘Er zijn ergere dingen op de wereld’ en ‘Stel je niet aan’, ‘Morgen ziet het er weer heel anders uit’, zijn de welgemeende adviezen die we als mens in onze eigen narigheid vooruit moeten helpen.
Maar wanneer het ons toch te veel word, grijpen we dergelijke gebeurtenissen als met Malaysia MH17 met beide handen aan om met onze verdrongen emoties te uiten. Ook hen die niet direct betrokken zijn bij de ramp, laten zien dat ook hun (persoonlijke) verdriet er op dié dag mag zijn.
De koning verschijnt op de Nationale televisie en leest lipsynchroon met de autocue zijn medeleven aan de nabestaanden voor, tekent het condoleanceregister en houdt een praatje in Nieuwegein met de nabestaanden. Zijn boodschap is dat WIJ ons moeten verzoenen en verbinden. Terwijl hij eerder dit jaar in de troonrede ons nog duidelijk maakte dat onze zo gekoesterde verzorgingssamenleving had afgedaan.

Rouwstoet-MH17
Drie rijen dik applaudisserende toeschouwers op de viaducten boven de A2, spandoeken, bloemen en knuffels. Vlaggen half stok, stille tochten met witte ballonnen, kerkklokken en massaal bezochte kerkdiensten. Nederland trekt alles uit de kast. Het NOS-journaal moet improviseren, en zet op iedere kruising waar de rouwstoet passeert een verslaggever die ons niets wezenlijks te melden heeft. De NOS probeert deze knullige vorm van journalistiek te verbloemen door de hele stoet van lijkwagens van Eindhoven tot Hilversum live en onafgebroken vanuit een helikopter te verslaan. Een wedstrijd Curling voor beginners had boeiender kunnen zijn. Alhoewel een dag zonder sterreclame op de televisie ook wel een verademing was.

Willem+RutteIk vind het natuurlijk vreselijk dat argeloze vakantiegangers bij een dergelijk conflict in Oost-Oekraïne hun leven moeten geven, en ben dit maal*) dan ook niet persoonlijk bij dit drama betrokken. Veronderstel dat ik dat wel zou zijn en door Mark Rutte zou worden uitgenodigd om in een droevig achteraf-zaaltje in Nieuwegein mijn verdriet te moeten delen met Camiel Eurlings en ons koningspaar, die een halfjaar daarvoor in het ‘Holland Heineken House’ in Sotsji, tegen beter weten in, nog vrolijk samen met onze premier een biertje zat te hijsen met agressor Vladimir Poetin (die ik vanaf het begin al verantwoordelijk houd voor deze terreurdaad), dan zou ik daar persoonlijk toch hartelijk voor bedanken.
…Waar is het nationaal rouwen om de inmiddels 1700 onschuldige Palestijnse slachtoffers die zijn gemaakt door de Israëlische premier en agressor Benjamin Netanyahu?

Ik denk dat Nederland weer toe is aan een verbroederend defilé op Koningsdag.

*) De Noodlottige vlucht met United Airlines Flight 859.

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Eén gedachte over & ldquo; Nationaal Rouwen & rdquo;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *