Mensenrechtenschendingen om Suiker

557642Na onderzoek door Oxfam Novib blijkt dat zes grote Nederlandse financiële instellingen zich indirect schuldig maken aan landroof en ernstige mensenrechtenschendingen in Brazilië. Het gaat om ABN-AMRO, ING, Rabobank en Aegon en de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn. Zij hebben een gezamenlijk belang van 360 miljoen euro in de Amerikaanse voedselgigant Bunge.

Bunge
Deze super suikerrietfabriek in Brazilië neemt suikerriet af van de locale boeren die al jaren verwikkeld zijn in een gewelddadig landconflict met de inheemse Guarani-Kaiowá indianen stam. Het bedrijf Bunge levert alle suikers aan de grote frisdrankproducenten, zoals Coca Cola en PepsiCo. Oogluikend ziet Bunge toe hoe de oorspronkelijke indianen het moeten ontgelden en hun land met geweld af moeten staan aan de suikerriet-boeren. Hun huizen worden platgebrand, jacht- en landbouwgronden vernield en ook buitensporig geweld is de boeren niet vreemd. Sinds vorig jaar waren er meer dan 1000 geweldsincidenten en werden er 60 indianen vermoord.

Lilianne Ploumen

Ploumen
Onze Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen (PvdA) heeft laten weten navraag te gaan doen bij de zes financiële instellingen.

‘Tevredenheid onderzoek’
Desgevraagd, zal ik de ABN-AMRO komende week laten weten hoe ’tevreden’ ik ben over hun verzekeringsproducten en hun keuze van beleggen. Deelname aan dit ‘Klant Tevredenheid Onderzoek’, zoals de bank dat in hun brief noemt, zou niet meer dan 10 minuten van mijn tijd kosten en er zal een iPad t.w.v. 300 euro onder de deelnemers verloot worden.
Hoe was de naam ook alweer? Gerrit Zalm?

Suiker boeren

Bron: Nieuwsuur / Rudy Bouma

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *