Dat grote multinationals als Shell, ING, Monsanto, Philip Morris en Unilever, schaamteloos en ongegeneerd kunnen lobbyen in de Haagse politiek, is inmiddels geen opzienbarend nieuws meer. Dat dit vaak hele ongewenste consequenties heeft voor het ingeslagen beleid, onze gezondheid en/of het milieu, zal ook al bijna niemand meer wakker van liggen…. maar de laatste ontwikkelingen op dit gebied bracht vorige week KRO Brandpunt aan het licht die, nadat we Snotneus Fons de Poel naar huis hadden gestuurd, eindelijk weer eens met verfrissende journalistiek kwam.
Zo onthulde dit actualiteiten programma hoe op het Ministerie van Coca Cola, PvdA-Staatsecretaris Wilma Mansveld en VVD-minister Melanie Schultz hun milieu-portefeuille geheel ten diensten hebben gesteld van multinational en frisdrankgigant Coca Cola.
Geen Statiegeld
Had voormalig CDA-staatsecretaris van Milieu Joop Atsma in 2012 al besloten om het statiegeld op grote plastic flessen in 2015 stop te zetten, zo lijken nu ook Wilma Mansveld en Melanie Schultz onder de bubbels van de machtige Coca Cola Company te bezwijken.
Het inzamelen en recyclen van de grote plastic petflessen is voor de frisdrankfabrikanten al lang niet meer lucratief en kost ze meer dan het maken van nieuwe (wegwerp)flessen. Door het schrappen van het statiegeld dreigt nu voor de grote petfles hetzelfde lot als zijn kleine plastic variant, nl. via de afvalbak naar de verbrandingsovens of een lang leven in de oceaan.
Door het milieuvriendelijk inzamelen van de plastic fles, middels statiegeld of de ‘Plastic-Heroes’ inzamelpunten, blijkt 95 procent te kunnen worden gerecycled. Dat er minder gerecycled gaat worden na het afschaffen van het statiegeld en ons milieu opnieuw drastisch zal worden belast, is een ding dat zeker is.
Dat het incompetente plastic duo, Wilma Mansveld en Melanie Schultz eerder onze infrastructuur en nu ook ons milieu verkwanseld door zich te laten inpakken door de Coca Cola Lobby blijft natuurlijk laakbaar.
Mijn artikel ‘Hoe Cool is Kraanwater?’ bericht over de waterwedloop en het verwerpelijke monopolisme op drinkwater uit plastic.