Marieke Blom lost crisis op

Marieke Blom

Er zijn van die momenten dat je niet geloofd wat je hoort. Zo ook tijdens het optreden van Marieke Blom, gisteravond aan tafel bij NOS-Nieuwsuur. (Marieke is sinds januari 2014 hoofdeconoom bij Staatsbank ING).
Met verbijstering hoor ik het gebreide mantelpakje tegen Mariëlle Tweebeeke vertellen, dat de bezuinigingsoperatie van Kabinet Rutte I en II op de lange termijn goed hebben uitgepakt, ‘de crisis daarmee in één klap opgelost is’ en wij allemaal weer een nieuwe auto kunnen gaan uitzoeken…(?)
Dit terwijl het Kabinet op alle fronten zijn maatschappelijke verantwoordingen intrekt en van de burgers zelfredzaamheid verwacht die daarvoor zelf fors moet betalen. Vooral ouderen en de zwakste in onze samenleving zullen het hardst getroffen worden.

Ik vermoed dat Marieke Blom in 2008 nog in de wieg moet hebben gelegen, want ik kan mij nog goed herinneren dat de crisis waar ze over praat, een financiële was en door de banken zelf is veroorzaakt door narcistisch graai-gedrag van topmanagers en hun dubieuze derivatenhandel. Dat RabobankABN-AMROSNS en Marieke Blom bij ING sowieso een baan heeft, is te danken aan de overheidssteun van vele miljarden aan belastinggeld.

Schaamteloos en zonder enige vorm van zelfreflectie gaan de banken door met waar ze in 2008 gebleven waren, nl. Zelfverrijking…. ‘Maatschappelijke Verantwoordelijkheid’ staat niet op de agenda.
Met de komst van econoom en reputatie-manager Marieke Blom draait de PR-machine van de ING weer op volle toeren en kunnen de salarissen weer omhoog en de bonussen weer op tafel. 

2 gedachten over “Marieke Blom lost crisis op

  1. De crisis kan ik niet oplossen, maar ik kan er wel voor zorgen dat de kans op een volgende crisis minimaal is.

    Punt 1: alle banken worden gesplitst in een beleggingsbank en een leen/spaarbank. Als de beleggingsbank in zwaar weer komt, kan die gewoon failliet gaan, zonder dat de belastingbetaler voor hun risicovolle gedrag moet opdraaien.

    Punt 2: de banken wordt het recht op geldschepping afgenomen. http://onsgeld.nu/gevolgen/schuld/
    De afgelopen 10 – 15 jaar hebben de banken het in omloop zijnde geld verdubbeld. Zij hebben het echter voornamelijk in huizen en aandelen gestoken, waardoor er een bubbel ontstond die ontplofte op het moment dat de huizenmarkt in Amerika in elkaar stortte (door toedoen van de Amerikaanse banken). Het geldscheppingsproces moet door een aparte instantie worden geregeld, in samenspraak met DNB. Dat heeft velerlei voordelen.
    A De overheid hoeft geen geld meer te lenen en kan de staatsschuld langzaam aflossen.
    B De bedrijven en burgers kunnen op termijn rentevrij geld lenen van de betreffende instantie.
    C Omdat de prijzen van de producten die wij kopen, voor 30 tot 50 % uit betaalde rente bestaan, kunnen die prijzen fors omlaag, waardoor wij meer uit kunnen geven en de economie fors wordt gestimuleerd, waardoor een heleboel mensen weer aan het werk kunnen.

    Het enige wat we eventjes moeten doen, is de Nederlandse bevolking uitleggen dat liberalisme een achterlijke ideologie is en dat het beter is om op een sociaaldemocratische partij zoals de SP te stemmen.

  2. Misschien kan je beter je personeel in de gaten houden er word informatie gelekt naar de abn door senior econoom G.Hieminga.
    Met vriendelijke groet anoniempje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *