Ze zit in het Achterhuis !!

Leon de WinterAls Leon de Winter het zo goed voor heeft met de jonge generatie, zoals hij zegt, en hen wil vertellen over het grote leed dat het Jodendom tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan, is hij dan zo eerlijk en oprecht om uit te leggen waarom het Palestijnse volk, 70 jaar na de Jodenvervolging, nog steeds door de Israëliërs, op dezelfde manier worden onderdrukt en uitgekotst?
Waarom Israël systematisch verboden nederzettingen op Palestijns grondgebied blijft bouwen en daarmee iedere poging op vredesonderhandelingen, tot op heden, kansloos maakt?

Wandelende Klaagmuur
Inzichtelijker word het als we zien dat Leon de Winter (1954) ook een kind van zijn tijd is en de oorlog alleen kent, van horen zeggen. Hoewel zijn welgestelde Orthodox-Joodse ouders de Holocaust overleefd hebben, heeft deze schrijver en columnist zich vastgebeten in de rol van slachtoffer en lijkt de erfenis van het hele Jodendom als een last met zich mee te dragen.

Een ieder die ook maar een vinger in de richting van Israël wijst, krijgt een ongezouten pro-Israëlische aanval over zich heen.
Inplaats zich te ontpoppen tot een wandelende Klaagmuur, zou Leon de Winter de samenleving en het Joodse volk een grotere dienst bewijzen door uit deze excentrieke zelfingenomen vorm van medelijden te kruipen en iets zinnigs te doen.
Met z’n ironische uitspraak; Ik bèn de Tweede Wereldoorlog’, typeerde schrijver Harry Mulisch, desgevraagd zijn verhouding tot z’n ouders. In die context zou je van Leon de Winter kunnen zeggen: Dat híj de Jodenvervolging is.

Theo van GoghStukje prikkeldraad
Zijn grote vijand en aards rivaal, Theo van Gogh vatte het opgewonden gedrag van Leon de Winter cynische maar treffend samen: Leon de Winter heeft als hobby het verzamelen van prikkeldraad van concentratiekampen’.
Kort daarop heeft Leon de Winter Nederland en Theo de rug toegekeerd.

Nu 10 jaar na de laffe moord op Theo van Gogh (2-11-2004) haalt Leon de Winter hem nog regelmatig aan in zijn lezingen als de ‘eeuwige antisemiet’ die hem zijn leven vergalde. En zegt er tot op de dag van vandaag spijt van te hebben, dat hij Theo nooit eens flink op z’n bek heeft geslagen.
Theo van Gogh was een cineast en provocateur maar zeker geen antisemiet. Hij was één van de weinige onder ons die publiekelijk deze zelfingenomen autoritaire blaaskaak als Leon de Winter van gepaste repliek diende.

 

Leon’s vrienden
Als schrijver en columnist steekt Leon de Winter zijn warme sympathie voor, wat hij zegt zijn ‘vrienden’ te zijn, niet onder stoelen of banken. Zo is hij op zijn eigen website van mening dat, wat hij noemt; zijn ‘Parel van de Samenleving’, Badr Hari’s slachtoffers hun toetakelingen ook deels aan zichzelf te danken hebben. ‘Wie ’s nachts om half vier niet in disco’s komt, loopt geen risico om mensen als Badr tegen te komen’.Leon&Bram
Ook was hij in de rechtszaal en schrijft hij schande over hoe, zijn vriend Bram Moszkowicz, door toedoen van de deken van de Orde van Advocaten, als een ‘aangeslagen Leeuwenkoning’, het veld moest ruimen.

Genocide
Tijdens de bijeenkomst van 21 november 2012, waarbij de Amsterdamse Joodse gemeenschap, aan de vooravond van het zoveelste vredesoverleg, hun solidariteit aan Israël betuigd, grapt Leon de Winter graag over het onderdrukte Palestijnse volk. Zo stelt hij voor om een anticonceptiemiddel in de watervoorziening van de Gazastrook te kieperen om zo het ongebreidelde voortplanten van de Palestijnen een halt toe te roepen…
De Joods-gezinde aanwezige toehoorders, waaronder de Israëlische Ambassadeur in Nederland, Hiam Devon, SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij en Rabbijn Evers, konden hier wel om lachen.


Onsmakelijk

Nog voordat ‘Anne’ op 8 mei in première is gegaan, is er veel ophef. Volgens Ronald Leopold, (directeur van de Anne Frank Stichting in Amsterdam), strookt de commerciële presentatie van het toneelstuk niet met de gruwelijke geschiedenis van Anne Frank. Hij valt onder meer over de beschamende luxueuze arrangementen die de site van het theater aanbiedt. Zo heeft u vanaf 180 euri (excl. btw) een ‘sfeervolle ontvangst met champagne en amuse’, een drie-gangendiner en een ‘naborrel’ van een uur, drankjes en ‘warme bites’.

Ze zit in het achterhuis !!
Laten we hopen dat klucht ‘Anne’, ondanks alle bezuinigingen, cultureel uitstijgt boven het huidige niveau van de wegwerp musicals, anders zou het zo maar kunnen gebeuren dat wanneer de Duitsers vanuit de coulisse het toneel op komen marcheren, de aanwezige in de zaal massaal; ZE ZIT IN HET ACHTERHUIS!!’ zullen scanderen. (Iets waar Freek de Jonge de mager gefinancierde theatergezelschappen in ons land al lang geleden voor wilde beschermen).

Hieronder de gedenkwaardige en veel betekende woorden van Anne aan haar dagboek.
Zou Leon de Winter hier wel notitie van hebben genomen voordat hij onze jonge generatie iets nieuws gaat vertellen?

anne_frank


‘Ik zal hoop ik aan jou,
alles kunnen toevertrouwen’.

                                                    Anne Frank

Ga naar de inleiding van dit bericht.
of lees hier hoe ‘Anne’ de musical werd verlengd.

Eén gedachte over & ldquo; Ze zit in het Achterhuis !! & rdquo;

  1. LS…

    Hahaha die Leon de winter slaat nog geen deuk in een pakje boter op een hete zomerse namiddag. Laat staan dat hij Theo ooit had kunnen beschadigen op welke wijze dan ook. Met Bram wordt het ook nooit meer wat. Deze man zag ik ooit tot de meest erudiete persoon in zijn soort. Maar met zijn eeuwige geweeklaag oven wat hem en zijn Joden zijn overkomen en zijn nuffige, pedante en zo langzamerhand onuitstaanbare selectieve verontwaardiging is de man gereduceerd tot nul op mijn lijstje van respectabele lieden. De politiek zal hem niet meer maken dan een Zionistenknecht en samen met Geert Wilders zal hij nul , nul resultaat bereiken. Met het toekomstige wachtgeld kan hij zijn schulden gaan afbetalen etc. Over Theo heb ik nog eens een leuk stukje geschreven op basicpublishing nl. Tenminste ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *