Zelfs binnen Europa zijn er landen waar het sterk af te raden is om aan de kraan je dorst te lessen. In ons waterrijke Nederland, daarentegen hebben we gelukkig nog kwalitatief goed drinkbaar kraanwater.
Toch lijkt de trend naar plastic flessenwater, bijna niet meer uit onze samenleving weg te denken.
Waarom betalen we voor drinkwater in een plastic flesje 500 tot 1000 keer meer dan kraanwater? Is het gemak? Of is het ‘cool’ om overal te kunnen beschikken over je eigen nat?
Hoe lang zal het duren voordat drinkwater alleen toegankelijk zal zijn voor de allerrijksten? En wie werken hieraan mee?
De Waterwedloop
Zonder dat we er bij stil staan is er een ware waterwedloop gaande tussen de drie grootste monopolisten op het gebied van verpakt ‘bronwater’ in de wereld.
De onbetwiste nummer één is Danone en brengt de merken Evian, Volvic en Vittel op de markt.
Het Amerikaanse Nestlé Waters heeft Pure Life en in Europa brengen ze San Pelligrino en Perrier aan de man.
Een goede derde in deze ‘wed race’ is Coca Cola die ons Chaudfontaine wil laten drinken.
Eén ding hebben ze gemeen; het zijn grote multinationals die onze schaars wordende zoetwaterbronnen, wereldwijd claimen en droogleggen, met alle schadelijke bijeffecten voor het milieu en ons ecosysteem tot gevolg.
Black Planet Award
De goedlachse egocentrische Oosterijker Peter Brabeck, (foto rechts) heeft als CEO van Nestlé Waters heel bedenkelijke uitspraken op zijn naam staan.
Zo zou volgens Peter Brabeck, water géén fundamenteel mensenrecht zijn. ‘Ik vind dat mensen moeten beseffen dat water een waarde vertegenwoordigd en om dat duidelijk te maken plakken wij er een prijs op’. Aldus Peter Brabeck.
Schaamteloos liet hij weten bij overheden te lobbyen met de boodschap dat vrouwen beter van borstvoeding konden overschakelen op Nestlé instant voeding.
Niet vreemd dat hem in 2007 de jaarlijkse ‘Black Planet Award’ werd uitgereikt. Een prijs voor de meest schokkende en destructieve individuen op deze planeet.
Ter indicatie: In 2010 ontving BP deze prijs en in 2011 ging deze ‘Black Planet Award’ naar de Tokyo Electric Power Company voor het nucleaire schandaal in Fukushima, Japan.
Het heeft er alle schijn van dat we naar een wereld gaan waar je status word bepaald door de wijze waarop je toegang hebt tot goed drinkwater. Als drinkwater tot een product verworden is waar enkelen flink geld aan verdienen, zullen de armen in deze wereld het met nog minder moeten doen.
Nare bijsmaak
Dan de plastic flesjes zelf. Wist u dat voor de fabricage van 1 plastic flesje, 0,25 liter olie en 4 liter koelwater nodig is?
En als het aan ons ‘ministerie van Coca Cola‘ ligt, zal er binnenkort geen PET-fles met statiegeld meer worden ingezameld of gerecycled. Veel zal uiteindelijk via de afvalbak, belanden in de verbrandingsovens of in zee.
Deze ‘plastic soep’ in de Stille Oceaan, die inmiddels een omvang heeft van Frankrijk, Spanje en Portugal samen, vormt niet alleen een grote bedreiging voor ons, het milieu en ecosysteem maar vooral vogels, vissen en vele zee- en landzoogdieren zien de plastic deeltjes aan voor voedsel en sterven een verschrikkelijke dood.
Bubbels van Shell
Niets is wat het lijkt want zelfs de bruisende bubbels in bronwater komen niet uit een bron.
Voor de fris-ogende CO2 bubbels moeten we volgens De Keuringsdienst van Waarde naar de olieraffinaderij van Shell Chemie in de Botlek waar het bijproduct uit ammoniak als belletjes word afgevangen om te worden doorverkocht aan de dorstige frisdrank- en bronwater baronnen.
Er is hoop
Gedragsveranderingen beginnen niet bij de producent, nog bij een overheid. Alleen wij als consument hebben de macht om het verschil te maken.
Het is een kwestie van keuzes maken en ons eigen gedrag zien en doorgeven…
Zeggen we in het restaurant NEE tegen water uit een flesje? Tappen we vooraf onze fles met kraanwater, of wachten we tot we onderweg dorst krijgen en ons laten verleiden tot de dure en belastende plastic fles met nep-bubbels…?
Kraanwater, hoe cool is dat!
Flesjes water drink ik nooit.
Ik proef het niet en het doet mij niets.
Kraanwater drink ik weinig. Maar heeft natuurlijk wel mijn voorkeur.
Voor veel landen is de beschikbaarheid van drinkwater een gradatie voor de leefbaarheid en gezondheid in het land.
Dat de commercie ons veel voor weinig laten betalen is ook hier een vervelende zaak.
Zomerse groet,
Vooralsnog zie ik de gemiddelde Nederlander elk jaar gemakzuchtiger, egoïstischer en asocialer worden. Het zal dus niet van de consument komen, die doet gewoon waar hij zin in heeft. Voorbeeldje. Ik neem aan dat je in heel Nederland groente, fruit en tuinafval gescheiden kunt inleveren van het REST afval. Alle mensen die wij kennen, flikkeren alles bij elkaar. Omdat de groene container anders zo vies wordt. Of een andere stompzinnige reden. Want: “ik betaal er toch voor”. En niemand houdt rekening met de mannen die voor 1300 euri in de maand in de afvalverwerkingsfabriek met gasmaskers op lopen vanwege de stank.