Kies Wijzer

In het kader van de komende Provinciale Statenverkiezingen ontving ik een uitnodiging om op 18 maart mijn stem uit te brengen. Hoewel het hier de Provinciale Staten, de Waterschappen en indirect de Eerste Kamer betreft, hangt er toch een sterk Haags luchie aan deze verkiezingen.

Voor het stemrecht is indertijd hard gevochten, dus acht ik het als mijn morele plicht om aan deze oproep gehoor te geven. Maar aan dit plichtsbesef word opnieuw behoorlijk geknaagd. Zo lijkt mijn stem, nadat de stemhokjes zijn afgebroken, in Haagse torentjes al snel te zijn verkwanselt of op de achterbank van een dienstauto, als door de zon, van kleur te zijn veranderd.
We zijn dus in een schijndemocratie beland… Wat is er nog te kiezen als er geen keuze meer is?

Provinciale Staten
Met de toenemende wet- en regelgeving van het Brusselse Europarlement, zal het Provinciale bestuur in ons land steeds minder te zeggen krijgen en lijkt, samen met de Waterschappen in ons land, een uitstervend orgaan. De enkele gedeputeerde die op provinciaal niveau er nog een dik belegde boterham en een dienstauto met chauffeur uit weten te slepen, zijn vaak egocentrische graaiers die alle realiteit voor de werkelijkheid en feeling met de maatschappij lijken te hebben verloren. Ik bespaar u hier de lijst van VVD’ers die afgelopen jaren, door hun narcistisch gedrag hun bonnetjes zijn kwijtgeraakt of op andere wijze in opspraak zijn gekomen.

Corruptie en Belangenverstrengeling
Als we onze hoop dan zouden moeten vestigen, op de dit jaar nieuw te kiezen Eerste Kamer, dan kennen we allemaal nog de ‘Muiterij van onze Democratie’, van onze eigen VVD-‘Iron Lady’ Edith Schippers, die eind vorig jaar haar hakken in het zand zette om haar nieuwe Zorgwet 2.0 (afschaffing van de ‘vrije artsen keuze’) buiten de Eerste Kamer om te regelen en daarmee de Zorgverzekeraars nog meer macht heeft gegeven.

Recent onderzoek geeft aan dat 6 van de 75 senatoren in de Eerste Kamer meer dan 5 bijbaantjes hebben. Dat dit geen krantenwijken zijn, laat CDA-Senator Elco Brinkman zien, die jarenlang commissaris bij de tabaks-gigant Philip Morris was en in politiek Den Haag zijn longen uit zijn lijf lobbyde. Ook in de bouwsector had deze goed Christen al vanaf 1995 zijn spijkers in het vuur.
Ook (D66) Roger van Boxtel weet hoe druk het is met meer dan 30 nevenfuncties. Zelf zij hij hierover dat de meerdere petten die hij op heeft, voor hem geen probleem in de Eerste Kamer zijn.

Ik ben van mening dat een open en transparante democratische samenleving, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, niet gebaad is bij stiekeme commissies en andere vormen van achtertorrentjes-politiek of heimelijke zetelverdelingen op de achterbank van dienstauto’s.

StembiljetProteststem
Mocht het u ook te bont worden, dan kunt u woensdag natuurlijk het stembiljet gebruiken als stil protest door alle hokjes rood te kleuren. En voor wie nooit eerder de moed had om met een spandoek de straat op te gaan en nu de onbedwingbare behoefte voelt, kan zich primitief uiten door leuzen als: ‘Bedriegers!’ of ‘Zakkenvullers!’ op het stembiljet te kalken.
Behalve dat dit lekker oplucht heeft het in beide gevallen geen enkele invloed op een herverdeling van de zetels. Uw stembiljet is hiermee namelijk ongeldig en draagt enkel bij aan het opkomst-percentage. Gevestigde partijen zullen hier dus niet wakker van liggen.

Blanco stem naar lege zetel
Uit vorige verkiezingen is gebleken dat, vaak uit onvrede over het huidige politieke beleid, tienduizenden mensen ‘blanco’ gestemd hebben.
Om te voorkomen dat deze stemmen ongeldig zouden worden verklaart, zou het van een echte en eerlijke democratie getuigen als het stembiljet de keuze liet om deze ‘blanco stemmen’ direct te vertalen naar lege zetels.
Tot het zover is, ‘Kies wijzer’ en luister naar uw eigen stem die zegt: ‘Je kunt woensdag ook gewoon lekker thuis blijven’.

Ook weten hoe de Waterschappen het Spoor Bijster zijn ?

 

2 gedachten over “Kies Wijzer

 1. Nou, Herman, dat is toch wel de allerslechtste verkiezingstip die je de mensen mee kunt geven. Iedereen weet nou toch wel dat je stem automatisch naar de grootste partij gaat als je niet gaat stemmen. Omdat de grootste tevens een liberale partij zal zijn, kan ik maar 1 echt goede tip geven. Wil je de graaiers en de zakkenvullers een hele slechte dag bezorgen, ga dan stemmen en kies SP of Partij voor de Dieren. dit zijn de enige overgebleven sociaal democratische partijen.

  Om eventjes het verschil tussen de partijen duidelijk te maken, het volgende.
  De communisten zeggen: als je het aan een bedrijf overlaat, worden de
  arbeiders uitgebuit, en daarom schaffen we maar gelijk het hele bedrijfsleven af.

  De liberalen vinden dat de overheid niet het recht heeft om een ondernemer ook maar een strobreed in de weg te leggen, dus schaffen zij maar gelijk de hele overheid af.

  De sociaaldemocraten zijn de enigen met gezond verstand. zij bekijken elk probleem afzonderlijk, zonder keihard achter een achterlijke ideologie aan te rennen.
  http://www.isditvrijheid.nl

 2. Beste Herman,
  Toch is het echt waar van die grootste partij. Dat is al vele jaren bekend, maar dit soort informatie wordt door iedereen weer heel snel vergeten.
  Maar, ook als het niet zo zou zijn, als je niet gaat stemmen, laat je de keuze over aan de mensen die wél gaan stemmen. En die mensen maken voor het overgrote merendeel de foute keuze. 85 % Van de mensen die GAAN stemmen, kiezen voor een liberale partij (al zullen velen dat niet weten), maar van die 85 % kan maar een paar mensen zich liberaal beleid veroorloven.

  Voorbeeldje?

  Google: cheapest health insurance USA.
  Vul de leeftijd van jou en je vrouw en een willekeurige zipcode (de wijk Hilliard in Columbus, Ohio heeft 43026) in en kijk wat er gebeurt.

  De laagste ziektekostenverzekering voor mij en mijn vrouw kost $ 809 per maand. Eigen risico: $ 6300 per jaar per persoon.
  Wil je behandeld worden bij hartaanval en hersenbloeding? $ 159 p/m extra. Wil je behandeld worden bij kanker? $ 189 p/m extra.
  Wat er NIET wordt vergoed.
  Vaatchirurgie
  Goedaardige hersentumor
  Vervanging hartklep
  HIV
  Multiple Sclerosis
  Parkinson
  Terminale ziekte
  Verlies van een arm of been
  Coma, als het niet wordt veroorzaakt door een hersenbloeding.

  Hoe langer de bevolking zorgt voor liberaal beleid, hoe sneller deze situatie ook hier gaat ontstaan. En dit is alleen nog maar het onderwerpje “medische zorg”. Wat gaat er gebeuren met de huren, zelf te betalen kosten voor een hogere opleiding, vaste baan, minimum loon (en dus: bijstand en AOW) en nog veel meer zaken die best belangrijk zijn om het leven wat aangenamer te maken?
  Je kunt het wel raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *