Haya vs. JFK

images-1 kopieVoor mijn vader waren Haya van Someren en John F. Kennedy politieke kopstukken die voor hem al bij leven een standbeeld zouden moeten hebben.
Bij JFK kan ik mij daar nu wel iets bij voorstellen, maar bij zijn belijdenis voor de voormalig VVD partij-voorzitster Haya van Someren lag dat wat gecompliceerder.
Ik zou mijn vader zeker te kort doen om te denken dat hij Haya alleen maar een mooie dame vond. En alleen daarom aan de binnenkant, naast JFK, mocht hangen.

Of was het dat Haya voor de wet eigenlijk Gerarda heette (net als mijn moeder) en bij haar naamsverandering in 1974 de VVD haar ledental van 30.000 naar 80.000 zag stijgen?


Hoe dan ook; De 32-jarige Haya stond al vanaf 1959, als jongste Tweede Kamerlid haar mannetje in politiek Den Haag. Ook dankzij haar charismatische uitstraling, redenaarstalent en gevoel voor de publiciteit was zij lange tijd gezichtsbepalend voor de VVD.
Een ministerschap zat er net niet meer in, zij stierf aan de gevolgen van kanker op 54-jarige leeftijd.

 

Fred Vogel
40 jaar na JFK
Toen ik in 2003 tijdens één van mijn vakantie trips door Texas reed heb ik natuurlijk Dallas aangedaan en Dealey Plaza bezocht, de plek waar Lee Harvey Oswald 40 jaar daarvoor, vanuit de School Book Depository, zijn kogels afvuurde op de langzaam voorbij rijdende presidentiële limousine van John F. Kennedy.
Op die plek in Dallas, nu gemarkeerd met een wit kruis op het asfalt, gingen mijn gedachten weer terug naar november 1963 en moest ik denken aan hoe mijn vader aan de binnenkant van de kastdeur zijn twee jaren zestig iconen koesterde, van Haya en John.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *