Iedereen een Lintje

lintjesregenDe geldverslindende en zelfingenomen leden van ons Koningshuis lijken net zo veel te betekenen als de duizenden ‘no-nonsense’ lintjes die zij elk jaar over ons land uitstorten.
Zo heeft het onze Koning dit jaar behaagd om onze eigen Nationale natte neus, Martin Gaus een lintje, en daarmee eindelijk de Koninklijke waardering te geven, voor zijn hotel voor dieren…(?)

Maar ook Janine van den Ende heeft, nu net als Joop, haar eigen lintje. Gezellig!

Penney_de_JagerHet krappe budget bij AVRO’s TopPop zorgde er in de jaren zeventig en tachtig voor dat danseres Penney de Jager moest worden ingehuurd om, in de door haar zelf genaaide creaties op artistieke wijze, het programma vol te wuiven. Ook voor haar na veertig jaar de Koninklijke onderscheiding die daarbij hoort…

Maar de verbazing was er al eerder toen er in 2010 een lintje kwam voor ‘roddel-en-achterklap-nicht’, Albert Verlinde. Een schoolvoorbeeld van hoe vaak je met je eigen niets zeggende kop op de televisie moet verschijnen om de koning te behagen.

Zelfs de schatrijke plaatjesdraaier Armin van Buuren werd in 2011 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

DEN HAAG-WILLEMSORDE-KROON
Militaire Willems-orde
Toen in 2012, uit handen van Beatrix, de van drugs- en wapenhandel verdachte, Kapitein Marco Kroon, met veel bombarie op het Haagse Binnenhof, de hoogste Militaire Willems-Orde in ontvangst nam, realiseerde ik me dat het absolute nulpunt, van wat er aan waarde van een dergelijk metaal zou moeten uitgaan, bereikt was.

Je moet tegenwoordig wel van hele goeden huize komen om een onderscheiding of de Lintjesregen te kunnen ontlopen.

Nobelprijs voor de Vrede
Het is niet alleen de monarchie of de Rooms Katholieke kerk, die hun echo’s willen opkrikken door anderen een veer in hun reet te duwen. Ook bij het gerespecteerde Zweedse Nobelprijs-comité lijkt het absolute dieptepunt bereikt. En is niets meer wat het lijkt.
Zo ontving enkele maanden na zijn inauguratie in 2009, president Barak Obama, nog voordat hij het behang in het witte huis op de muren had, de Nobelprijs voor de Vrede.
Nu gun ik iedereen de prijs en het lintje dat hem of haar toekomt. Maar de geloofwaardigheid gaat wel met zichzelf op de loop, wanneer je de geschiedenis en de voorgangers van deze prestigieuze Nobelprijs kent.
mother-teresa
Een prijs die ondermeer was weggelegd voor; Henri Dunant (1901) en veel later, Martin Luther King (1964), Andrej Sacharov (1975), Moeder Teresa (1979), Desmond Tutu (1984), Michail Gorbatsjov (1990), en Nelson Mandela (1993). Vooraanstaande iconen die de mensheid in de afgelopen eeuw, door hun handelen of denken naar een hoger plan hebben proberen te brengen.

De geloofwaardigheid van deze Nobelprijs kreeg al een knauw in 2012, toen deze te beurt viel aan ‘De Europese Unie’ en een jaar later aan de OPCW in Den Haag, voor hun inspanningen om de chemische wapens uit Syrië, en daarmee uit handen van moordenaar Bashar al-Assad te houden.

In maart 2014 bracht dit zelfde Nobelprijs-Comité via de pers naar buiten, de Russische machtswellustige dictator, Vladimir Poetin te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dit op het moment dat hij zijn militaire invasie op de Krim was begonnen. Naamgever en wetenschapper, Alfred Nobel zou zich bij deze nominatie wel twee maal in zijn graf moeten hebben omgedraaid.
Zijn grootste concurrenten voor deze prijs zouden onder anderen Paus Franciscus en Edward Snowden zijn.   

hans-van-baalen-KievNu we het toekennen van prijzen niet meer serieus nemen zou ik hierbij onze Europarlementariër en VVD’er Hans van Baalen willen voordragen voor de Nobelprijs voor de Vrede 2014. Niet omdat hij het liefst zou zien dat alle ‘vuurwerk gooiende’ Ajax-supporters naar een onbewoond eiland zouden moeten vertrekken, maar omdat hij in februari van dit jaar in het heetst van de strijd naast Guy Verhofstadt op de brandende barricade in Kiev stond, om de woedende Oekraïense bevolking, die van de corrupte president Janoekovitsj afwilde, een hart onder de riem stak, met de legendarische woorden: ‘Wíj staan achter jullie!’

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *