Bezuinigen is ook een Kunst

Dat ook ‘bezuinigen’ een kunst is, werd afgelopen week door onze PvdA-minister van Cultuur Jet Bussemaker weer eens bevestigd.

Vier jaar eerder
Het is 27 juni 2011 als ik op het Malieveld in Den Haag, samen met een verontwaardigd kunstminnend Nederland, in ‘De Mars der Beschaving’ tegen de aangekondigde bezuinigingsplannen van de toenmalige VVD-Cultuurbarbaar Halbe Zijlstra protesteer.

Zijn bezuiniging van 200 miljoen euro zou ieder zichzelf respecterend orkest, toneelgezelschap en overige creatievelingen op hun grondvesten doen trillen.
Ballerina’s zijn uitgedanst, musici konden zich melden bij het UWV, toneelgezelschappen moeten weer met de pet rond en filmmakers zochten hun heil in het buitenland….

Kaalslag
Net zo min als ‘Natuur’ laat ook ‘Cultuur’ zich niet uit ons leven bannen. Cultuur vertelt immers wie we zijn en hoe we ons bestaan vorm geven. Wanneer onze overheid dit verwaarloosd en alleen maar ‘bomen omzaagt’ door openbare bibliotheken op te doeken of een muziekschool te sluiten, dan ontnemen zij alle volgende generaties de kans tot zelfontplooiing en maken zij zich schuldig aan Culturele-Volkerenmoord.

Als het huidige beleid zijn zin krijgt zal onze Cultuur afgezonken worden naar het laagste niveau van inhoudsloze en platvloerse kluchten, opgevoerd door een Joop van den Ende, Leon de Winter en Albert Verlinde.
Past in elk geval goed binnen het VVD; ‘Rot maar op’ en ‘Sterf maar’ -beleid’: ‘Maak het volk bang en hou ze lekker dom’.

Rechtse hobby
Terwijl het Rijksmuseum als goudhaantje van deze elite-regering voor 370 miljoen mocht worden vertimmerd en de drie directeuren; Wim Pijbes, Taco Dibbits en Erik van Ginkel samen elk jaar een slordige 600.000 euro aan salaris te verdelen hebben, werd door Halbe Zijlstra samen met VVD-fietsacrobaat en staatsecretaris van Onderwijs en Cultuur Sander Dekker, de hele kunstsector, inclusief de publieke omroep, in één klap de nek om gedraaid.

Diepe wonden
PvdA-minister Jet Bussemaker heeft nu aangekondigd de Culturele kaalslag van haar voorganger Halbe Zijlstra deels te verzachten. Zo lijkt Jet uit het niets een bedrag van 18 miljoen uit de begroting te hebben gehaald waarvan zij, geloof het of niet, 5,5 miljoen aan het winstgevende Rijksmuseum heeft toegekend.

Op de 200 miljoen aan bezuinigingen van Halbe Zijlstra uit 2011, dat per 1 januari 2013 in werking trad, kunnen we de 18 miljoen van Jet Bussemaker dus het beste beschouwen als een te kleine pleister op een te diepe wond en een doorzichtige poging om het electoraat, van de op sterven na dood liggende socialisten, alsnog aan hun ‘ziekbed’ te krijgen.
Het feit is wel dat provincies en gemeenten, door de prioriteit van hun nieuwe zorg-taken, nu al 23 procent minder uitgeven aan kunst, erfgoed en letteren.

Klik HIER voor meer foto’s van het Malieveld 2011.
Relevantie externe link: www.marsderbeschaving.nl

Malieveld 2 2011

2 gedachten over “Bezuinigen is ook een Kunst

 1. Om te beginnen zou ik er voor willen pleiten het woordje “bezuinigen” niet meer te gebruiken. Bezuinigen betekent dat je minder geld uitgeeft om te sparen, of om niet in de schulden te komen of om schulden af te bouwen. Dat laatste, de staatsschuld aflossen, maken de liberale partijen ons wijs, ligt ten grondslag aan hun “bezuinigingen”. Niets echter, is minder waar.

  Als alle bezuinigingen in de afgelopen 35 jaar, NIET waren gevolgd door belastingvermindering voor de elite, had Nederland nu geen SCHULD, maar een SPAARPOT gehad van 475 miljard euro.

  In de afgelopen 2 jaar heeft het asociaalste afbraakkabinet aller tijden 55 miljard “bezuinigd”. D.w.z: van de midden en lage inkomens afgepakt. De staatsschuld (475 miljard) kan dus in 10 jaar worden afgelost. Maar wat doen ze? Er wordt voor 5 miljard “lastenverlichting” ingepland. En dat is geen wonder. Want die schuld is ontstaan door het creëren van geld dat niet bestaat (zie website “onsgeld.nu”). Als wij de staatsschuld zouden aflossen, zouden u en ik geen centjes meer op de bank hebben staan. Want al het geld dat is gecreëerd, is gecreëerd door het verstrekken van leningen (bijv aan de staat) en hypotheken. Het is niet zo raar dat onze hypotheekschuld 600 miljard is, en de staatsschuld 475 miljard. Het een is een gevolg van het ander.

  Nu zou de staatsschuld kunnen worden afgelost, als wij ons geldsysteem grondig verbouwen (onsgeld.nu), maar dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Feit is dus, dat de bezuinigingen niets met de staatsschuld te maken hebben, maar waarom doen ze het dan WEL? Heel simpel. Een liberale partij vindt dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger moet zorgen en dat de rest wel aan het bedrijfsleven kan worden overgelaten (niet dus). Dus de liberale partijen vinden eigenlijk dat een sociale huurwoning de “markt” verstoort en dus moet worden “geprivatiseerd” of “geliberaliseerd”. weet je wat dat voor gevolgen heeft? https://newyork.craigslist.org/search/hhh

  Dit zelfde effect treedt op bij de gezondheidszorg, de lonen en alle verzekeringen zoals AOW, WAO en dergelijke. Een ziektekostenverzekering die een beetje lijkt op ons basispakket kost in de Verenigde Staten van Armoede 1300 dollar per maand voor een echtpaar dat niet rookt. De lijst van ziektes die niet worden vergoed voor dat geld, is lang (A.L.S. – Aids).

  MAAR.
  Nederland heeft 13,2 miljoen kiesgerechtigden.
  1,3 Miljoen stemmen op een sociaal democratische partij.
  De rest stemt op een liberale partij, of stemt NIET.
  Dat het beleid van de premier van “alle” Nederlanders niet echt populair is, kun je zien aan de peilingen. Maar nu stemmen ze CDA (eigen verantwoordelijkheid, de overheid trekt zich terug) D66 (zit in EP in de LIBERALE fractie) en PVV (Geert was 15 jaar lid van de VVD.)

  Wie het snapt, mag het mij uitleggen.

  En ten tweede: “de op sterven na dood liggende socialisten”?
  Ze liggen WEL op sterven na dood. Maar die smeerlappen “socialisten” noemen, dat gaat mij te ver. Niet meer doen hé?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *