Het aanzien van 2014

De Reputatiemanagers
Nu is de Rabobank niet de enige die, naar mijn mening, behoefte heeft aan een ‘Reputatiemanager’. 
Terugkijkend op het afgelopen jaar zie ik veel werk voor deze nieuwe beroepsgroep. Er zou zelfs wel eens een tekort aan deze mensen kunnen ontstaan. Ik pleit dus voor een omscholings-traject, naar deze ‘Reputatiemanagers’.
Bij wie zouden deze ‘Reputatiemanagers’ het nieuwe jaar direct op de loonlijst en aan de slag kunnen?

fyraOm de boel weer op de rails te krijgen, kan een ‘Reputatiemanagers’ al meteen zijn mouwen opstropen bij de Nederlandse Spoorwegen.
Treinreizigers zouden weer serieus genomen worden door een toilet in de Sprinters aan te treffen. De treinen te laten stoppen bij stations waar de reiziger beloofd was om aan te komen. Eindelijk die te lang uitgestelde Hogesnelheidslijn eens operationeel te maken. En te stoppen met die irritante ‘Nick & Simon Commercials’.

 

Jetta Klijnsma

De ‘Reputatiemanager’ zou ook zeker geen overbodig wiel aan het looprekje van Jetta Klijnsma zijn, als deze zou proberen haar weer in het sociale spoor te brengen. Deze in beginsel zo sympathiek ogende PvdA Staatsecretaris van Sociale Zaken doet, sinds ze aan de VVD-halsband mee moet schuifelen, heel nare uitspraken over de Bijstand- en Werkloosheidsuitkeringen: ‘Werk of geen werk’; Wanneer je niet bereid bent om verplicht opgedragen klusjes in de samenleving aan te pakken, gaat zij je uitkering korten of zelfs inhouden. …Thuis ‘zielig’ zitten doen, is uit den boze! …Er voor werken zul je!! Aldus Jetta.
Je zou toch verwachten dat iemand met een beperking, als Jetta, zou moeten weten wat het is om je in deze ‘Participatiemaatschappij’ staande te houden, en accepteren dat er niet voor iedereen werk is.

 

Paraplu boven RutteOok moet er een ‘Reputatiemanager’ voor onze Minister-President Mark Rutte komen. Al was het al om herhaling te voorkomen van wat er in november gebeurde tijdens zijn druilerige verkiezings- en werktournee aan Friesland. De aantasting van zijn reputatie komt natuurlijk niet door zijn regeringsbeleid, maar zit in de goedbedoelde aangereikte paraplu boven het hoofd van onze Premier op het moment dat er camera’s in de buurt zijn. Dat heeft Mark liever niet. ‘Een paraplu, oké’. Maar wij mogen natuurlijk niet zien waar zijn ‘zwakte’ schuilt.

Noord-KoreaZelfs ver over onze grenzen zou de ‘Reputatiemanager’ niet zonder werk zitten. Wat dacht u van de reputatie van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un? Lijkt mij een overweging waard om Gordon, in de functie van ‘Reputatiemanager’, een enkele reis Noord-Korea aan te bieden. Ik ben niet zo thuis in de Noord-Koreaanse culinaire toppers, maar onze onbeschaamde nationale lolnicht mag van mij, deze kleine moordzuchtige tiran wat gevoel voor humor bij gaan brengen met zijn ‘Menu-39-met-rijst’ grap. Kijken of hij daar ook voldoende lachers op zijn hand krijgt.

serious_requestNog wat dichter bij huis zou ‘De Reputatiemanager’ het komend jaar als vaste site-kick aan moeten schuiven bij ‘Pauw & Witteman’. Dit TV-duo verlaagd zichzelf door, in hun programma van dinsdag 17 december, een uur lang te veel aandacht te besteden aan drie opgeschoten radiomakers die zich vrijwillig en zonder eten enkele dagen achter glas laten opsluiten.
Onder de naam ‘3FM Serious Request’ en ‘het goede doel’ als dekmantel, proberen deze Ego-trippende DJ’s; Giel BeelenCoen Swijenberg en Paul Rabbering, vooral de aandacht op zichzelf te vestigen. Als je echt een gebaar wilt maken, kun je deze winter ook, met veel minder herrie, tentjes helpen opzetten voor vluchtende Syriërs.

Niet meer te redden
Uiteraard zijn er ook publieke figuren waarbij elke poging tot reputatie-herstel (ook in 2014) tot geen enkel maatschappelijk acceptabel resultaat meer zal leiden. U moet dan Fred Teevendenken aan een Fred Teeven, die deze week opnieuw door het Europese Hof werd teruggefloten om zijn onmenselijke uitzetbeleid van Asielzoekende vluchtelingen. Deze homoseksuele mannen worden op grond van hun geaardheid, met gevaar voor eigen leven, door deze staatsecretaris, zonder pardon teruggestuurd naar land van herkomst. In landen als Ethiopië, Somalië en Iran wacht deze mensen bij terug komst een lange gevangenis- of zelfs de doodstraf.


Henk KampOok voor de VVD’er, Henk Kamp (Minister van Economische Zaken) heb ik geen hoop meer en zal iedere vorm van reputatie-herstel in de toekomst, geen significante verbeteringen laten zien. Terwijl woedende bewoners in het Noorden van ons land, na iedere aardbeving, steeds dieper met hun huis in de Groningse klei wegzakken, blijft deze VVD-minister met strak gezicht volhouden dat de waardedaling van hun huizen, niets te maken heeft met de gaswinning.

Groter zien
Wanneer ik de rol van ‘Reputatiemanager’ wat groter doortrek, denk ik dat de hele mensheid wel toe is aan een dergelijke ‘manager’. In dat opzicht zou ik maar één persoon voor deze functie kunnen kwalificeren. Maar helaas. Hij is ons ontvallen en hebben hem deze maand in Zuid-Afrika op 95-jarige leeftijd naar zijn laatste rustplaats gebracht. Alleen deze man; ‘Nelson (Madiba) Mandela’, was in staat om door vergeving en verzoening, de mensheid, ongeacht, ras, afkomst en geaardheid, een beter aanzien te geven.

Een goed begin met het aanzien van 2014 gewenst.
Mandela

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *