Geen Visie Geen Vijand

Het argument van defensie op tegenstanders van de JSF luid, dat een uitgezonden troepenmacht bij toekomstige VN-missies op de grond, moet kunnen rekenen op afdoende luchtsteun. Ik denk dan even terug aan 1993, toen ‘onze jongens’ in Srebrenica (voormalig Joegoslavië) in het nauw zaten en vergeefs wachtte op de gevraagde en toegezegde luchtsteun van F-16’s. Was het niet Joris Voorhoeve (VVD), die als verantwoordelijk Minister van Defensie de Dutchbatters in de kou liet staan en na zware kritiek, het Haagse Pluche weigerden te verlaten.

jsf collecte klein

Samenwerken
Waarom wordt er niet samengewerkt? Als we ons dan zonodig massaal tot op de tanden willen bewapenen, waarom doen we dat dan niet in een Europees NAVO-verband. Het streven naar een Verenigd Europa houd toch niet op bij een gezamenlijke munt?
Bij gedeelde militaire taken binnen Europa zou er ook meer ingezet kunnen worden op specialisme. Dergelijke specifieke krijgsmachtdelen, waarin ieder land zich kan onderscheiden en aanvullend kan opereren, zouden met de huidige bezuinigingen meer mogelijkheden bieden. Innoveren dus. Ook bij Defensie.

De vijand
In tegenstelling tot de doemdenkers van Instituut Clingendael ben ik zelf van mening dat onze ‘echte vijand’ niet met een nieuw gevechtsvliegtuig, dan wel elk ander geavanceerd militair onderdeel, af te wenden is. Wanneer we het over echte internationale ‘dreigingen’ hebben, denk ik aan de kansloze bootvluchtelingen die dagelijks, onder erbarmelijke omstandigheden en in steeds grotere aantallen, het Afrikaanse continent, door droogte of oorlogen, ontvluchten voor een toekomst in Europa. Ook bij deze humanitaire rampen schiet een Joint Strike Figther ernstig te kort.
Ook dichter bij huis zal ‘de vijand’ gezocht moeten worden in onze eigen consumptie industrie. Kippen en vee worden massaal gevaccineerd tegen allerlei ziektes zoals; varkenspest, gekke koeienziekte, Q-koorts, mond- en klauwzeer en vogelgriep, waardoor de mens resistent dreigt te worden voor antibiotica. Of zelfs besmet kan worden. Andere te noemen ‘vijanden’ zijn:  Stijging van de zeespiegel, Obesitas en Overbevolking.

Hennis

Kortzichtig en zonder visie
In haar nota ‘In het belang van Nederland’, die Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert op 17 september 2013 de wereld in stuurde, legt zij ondermeer uit dat de JSF (of wel de F-35) het beste en veiligste gevechtsvliegtuig is voor ‘onze vliegers’ waarbij de aanschaf niet ten kosten zal gaan van de andere krijgsmachtdelen.
Weet echter niet waar zij dit op baseert als er nog geen prijskaartje aan de JSF hangt.
Haar nota sluit ze af met:

Defensie is geen luxe maar een fundamentele investering in onze vrijheid, veiligheid en welvaart.
Ik zal er de komende jaren voor knokken.
In het belang van u,
In het belang van Defensie,

In het belang van Nederland.

Minister van Defensie
Jeanine Hennis-Plasschaert

Niet grensverleggend, inspiratieloos en vraag me af of er na ‘Welvaart’ ook nog een ‘Welzijn’ in Nederland is?

Ga naar de inleiding van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *