Camouflagekanker bij Defensie

oranje tankDat oorlog alleen maar verliezers kent, heeft de geschiedenis ons inmiddels wel geleerd, maar dat er al krijgslieden sneuvelen terwijl de verf van hun tank nog nat is, lijkt ook voor defensie nieuw te zijn. Ik zou er dan ook voor willen pleiten om in dit verband het begrip; ‘Camouflagekanker’ op te nemen in de 150-jarige Dikke van Dale.

Defensie minister, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) laat een onderzoek instellen naar de serieuze gezondheidsklachten van haar defensie-personeel die jarenlang hebben blootgestaan aan het zeer giftige ‘chroom-6’. Deze kankerverwekkende stof zit in de verf waarmee tanks en gevechtsvliegtuigen van hun camouflagekleuren worden voorzien.
De defensie werkplaatsen, verspreid over het land, heeft tussen 1999 en 2002 bij 200 werknemers tot klachten geleid. Het ‘chroom-6’ zou 200 keer schadelijker zijn dan asbest en het legerpersoneel zou hiertegen niet of nauwelijks beschermd zijn geweest. Voornaamste klachten bij de oud-defensiemedewerkers zijn; verschillende vormen van kanker, haaruitval, kortademigheid en afbrokkelende nagels en tanden.

Dat ons huidige kabinet zelf een kankergezwel is, was al duidelijk. Maar met de nu geconstateerde uitzaaiingen bij defensie lijkt de strijdlustige Jeanine Hennis-Plasschaert het nu toch op te moeten nemen met de letselschade advocaten van haar inmiddels doodzieke leger.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *