Charlie op Marktplaats

Charlie HebdoDat niets is wat het lijkt, werd een week na de aanslag op het Frans satirische weekblad ‘Charlie Hebdo’, weer eens pijnlijk duidelijk.
Kort na de aanslag zagen we nog hoe de meest hypocriete wereldleiders in Parijs arm in arm op de loop gingen, met de ‘Mars voor vrede en meningsuiting’. Een week later stonden miljoenen ‘Charlie’s’ zich al vroeg te verdringen voor kleine kiosken met dichte rolluiken, om zeker te zijn van dit eerste spraakmakende exemplaar met de spotprenten van de overgebleven en niet minder strijdlustige redactie van Charlie Hebdo.
Bij het zien van deze massale belangstelling voor een weekblad, dat door de aanslag van 30.000 naar 5.000.000 exemplaren was opgeschaald, had ik de hoop dat de Franse bevolking zich radicaal zou hebben ‘bekeerd’, tot het links-progressief en idealistische gedachtengoed van de makers van het in 1960 opgerichte weekblad.
Maar de ontnuchtering liet niet lang op zich wachten toen ik deze week honderden ‘Charlie’s’ op Marktplaats voorbij scrolde. Al die sentimenten en sympathieën voor de cartoonisten van Charlie Hebdo, inclusief de steunbetuigers van het vrije woord, bleken niet echt. Regen en kou hadden deze ‘Charlie’s’ er voor over om hun felbegeerde groene exemplaar met de Profeet himself op de cover, uiteindelijk ten gelden te kunnen maken.
Het in de kiosk gekochte ‘krantje’ van 2,50 euro, waar moed, verzet en een hele redactie voor moest bloeden, is nu respectloos te koop op Marktplaats voor de hoogste bieder…
Lees ook: ‘Waar Angst Regeert’.

Charlie op Marktplaats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *