Graaiende Bejaarden

Uit mijn transistorradio klinken de hits van Abba, 10cc en Rod Stewart. Het is 22 juni 1975 en met de dreigende wolken vanaf de Noordzee en de indringende geuren van motorolie en verbrand rubber wordt al snel duidelijk waar ik deze zondag ben. Ik heb een kaartje voor de Grote Prijs Formule 1 van Nederland.

Lauda en Hunt Vanaf het glooiende duinterrein op het circuit van Zandvoort heb ik een goed overzicht op de Panoramabocht en zie hoe Niki Lauda met zijn bloedrode Ferrari een laatste verwoede poging doet om voorbij de snellere Hesketh-Ford van zijn grote rivaal James Hunt te komen. Het mocht niet baten. De populaire Britt en vrouwenverslinder, James Hunt gaat na een bloedstollende race van 75 rondjes op het hoogte punt van zijn carrière door de Hollandse duinen, met een kleine voorsprong, vóór de Oostenrijker over de streep en wint deze koningsklasse van de autosport, Formule 1 1975 in Zandvoort. De Zwitser Clay Regazzoni (Ferrari) wordt derde.

bernie ecclestone
Graaiende Bejaarden

Ik moest hier weer aan denken toen vandaag bekend werd dat de schatrijke 83-jarige Formule 1 eigenaar, Bernie Ecclestone de Duitse rechter van zijn onschuld ‘overtuigd’ had door een schikking te treffen van 75 miljoen euro in ruil voor de gevangenisstraf van 10 jaar, die boven zijn hoofd hing. Deze zelfingenomen Britt van 1,58 mtr, zelf nooit succesvol in een raceauto maar sinds eind jaren 80 het gezicht van de Formule 1, zou 44 miljoen dollar aan smeergeld hebben betaald aan de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky, dat bestemd was voor aandelen in de Formule 1 . Gribkowsky heeft echter verzuimd de Duitse belastingdienst hiervan te verwittigen en heeft inmiddels 8,5 jaar celstraf over zich horen uitspreken.

De topsport lijkt hierdoor al lang zijn onschuld te hebben verloren en de rechtstaat is voor de megalomane graai-bejaarden tot een excentrieke ‘BINGO’ gedegradeerd.
Of het nu gaat om Bernie Ecclestone of de 83-jarige invloedrijke media-conglomeraat, Rupert Murdoch die na het Britse afluister-schandaal van zijn krant ‘News of the World’, zijn straf slim heeft weten te ontlopen en inmiddels wat ‘bijklust’ met de televisie-uitzendrechten van het betaalde voetbal (FOX). Of de 78-jarige voorzitter Sepp Blatter die de FIFA al jaren gebruikt om zijn zakken te vullen.

Het resultaat is: De sport is verworden tot een commerciële geldmachine waar slechts een hand vol wetteloze invloedrijke en machtswellustige graaiende bejaarden op deze planeet zich van weten te bedienen en het weg hebben gehaald bij de ‘gewone man/vrouw’. Zowel het voetbal als de Formule 1 zitten inmiddels voor veel geld achter een decoder.

Olie op het vuur
Ik volg op de BBC een schaarse samenvattingen van de deze koningsklasse seizoen 2014 en zet daarbij louter voor de sfeer een pannetje motorolie op het fornuis. Ik waan mij weer in Zandvoort anno 1975 en de veelzeggende hit S.O.S. van Abba zit meteen weer in m’n hoofd.

Formule 1-1975

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *